1999

SLENESET - LOVUND

Lurøy kommune ligger like oppunder polarsirkelen - delvis litt over. Kommunen har ca. halvparten av arealet på fastlandet, stort sett fjell, resten er et utall av øyer, holmer og skjær. De fleste av kommunens innbyggere bor på øyer, der Onøy, Lurøy, Straumøy og Lovund har de fleste.
Båt og mannskap.
Bilde

Da Meløy Historielag la ut på tur lørdag, den 31. juli 1999, denne gang med hurtigbåt fra Helgelandske Trafikkselskap, M/S "TOROLV KVELDULVSON", var det i retning dette øyriket på Midt-Helgeland, med Solværøyan og Sleneset som første stopp. Båten er oppkalt etter en av de mektigste menn i hele Hålogaland sist på 800-tallet, gift med Sigrid på Sandnes (Torgar).

Bilde
Sleneset.

Fiske har vært den viktigste næringsveien i distriktet, de senere år har oppdrettsnæringen seilet opp og fått stor betydning for økonomien.

På Sleneset vandret forsamlingen i flokk opp til Fjærkroa, der vi ble møtt med servering. Stedet stilte mannsterke opp for å tilfredsstille Meløyfjerdingenes vitebegjærlighet. Kjentmann og lokalhistoriker Harry Danielsen, også kjent for å ha skrevet flere slektsbøker fra området, berettet om Solværøyan, ordfører Steinar Joakimsen som fortalte om Lurøy kommune, og sist, men ikke minst, fiskeren Kristian Karoliussen, som fortalte levende og engasjert om sitt liv. Han har drevet med not, har vært reder og har eid flere båter. Rederiets storhetstid var på 1950-tallet, da størja var tilgjengelig. Han var kanskje den beste størjefiskeren av alle, og fikk derav tilnavnet "Størjekongen"!

Rorbucamp på Sleneset.
Bilde
Bilde
Trivelig miljø på Fjærkroa på Sleneset.

En kort og hektisk time, og øya Lovund sto for tur.

Havna på Lovund.
Bilde
Bilde
Guiden på Lovund - Aino Olaisen.

Der ventet neste guide, Aino Olaisen, som først geleidet oss til et Lovund Kystkultursenter stedet har all mulig grunn til å være stolt av! Liketil en 28 fots kutter, "NEPTUN", har de satt innomhus for å bevare denne delen av vår kultur. Lurøys første båtbyggeri ble etablert på Lovund helt i begynnelsen av 1900-tallet, i motoriseringens barndom. Herfra ble "NEPTUN" levert i 1929.

Lovund er ei øy relativt langt ut i havet - ei øy med moderne næringsliv og et aktivt og livskraftig samfunn. Steinalderboplassene i Lundvollområdet stadfester at det bodde folk her ute for 4-6000 år siden. I dag dominerer lakseoppdrett som næringsvei på øya, og ut fra dette er det etablert en rekke firma som en naturlig konsekvens.

Etter museumsbesøket på Kystkultursenteret gikk turen videre til Vigner Olaisens motormuseum. Han fortalte selv stolt om det han hadde å vise fram.

Kystkultursenteret på Lovund.
Bilde

Menyen på Lovund Rorbuhotell var, nær sagt selvfølgelig, laks, og etter middag dro de som ønsket det, opp i "Lundura". Lundekolonien på Lovund er en av verdens største, og den eneste fuglekolonien av noen størrelse på Helgelandskysten.

Bilde
Lovund, med Lundura til høyre.

På heimturen nordover mot Meløy la båt og mannskap kursen på yttersia av øya Rødøy, ei litt uvanlig rute som ble populær blant passasjerene.